Nieuws/Binnenland
1023596
Binnenland

Verdachten 'Staatsliedenbuurt' langer vast

Twee verdachten van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt, eind vorig jaar, blijven voorlopig in voorarrest. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald. Een derde verdachte wordt zo goed als zeker in Marokko berecht, nadat hij daar eerder dit jaar werd aangehouden.

Bij de schietpartij kwamen de 21-jarige Saïd el Yazidi en de 28-jarige Youssef Lkhorf om het leven. Beiden zijn in koelen bloede geliquideerd, nadat zij op een afspraak op straat waren verschenen. Een aantal anderen, onder wie het vermoedelijke hoofddoelwit Benaouf A., wist te ontkomen aan de kogelregen.

Benaouf A. heeft onder anderen Anouar B. (33) als een van de schutters aangewezen. B. zei donderdag dat de beweringen van A. neerkomen op vaak herhaalde leugens. Hij beklaagde zich erover dat hij daardoor al bijna een jaar in voorarrest zit, waarvan het overgrote deel in de extra beveiligde inrichting (ebi) in Vught. „A. kan gewoon zeggen wat hij wil', aldus B.

Benaouf A. zit zelf ook vast, op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van Najeb Bouhbouh, in oktober vorig jaar in Antwerpen. De moordpartijen houden vermoedelijk verband met elkaar en zijn onderdeel van een veronderstelde strijd binnen een betrekkelijk nieuwe generatie zware criminelen.

Verdachte Hamza B. (26) zit al enkele maanden vast in Marokko. De Nederlandse autoriteiten wachten nog op een antidoodstrafgarantie alvorens de strafvervolging definitief kan worden overgenomen door Marokko. Ook Hamza B. zou rechtstreeks betrokken zijn bij de schietpartij.

Na het wildwesttafereel in de Staatsliedenbuurt gingen de daders er in twee auto's vandoor. Onderweg hebben zij op motoragenten geschoten.

Het onderzoek is volgens officier van justitie Maaike Bienfait nog in volle gang. De komende maanden worden nog ettelijke getuigen gehoord. De inhoudelijke behandeing van de zaak is naar verwachting volgend jaar.