Nieuws/Binnenland
1023635
Binnenland

PVV onder vuur over Mali

De PVV kwam zwaar onder vuur te liggen in de Tweede Kamer tijdens het debat donderdag over de missie naar Mali. Is bestrijding van moslimterreur niet een essentieel punt voor die partij, vroegen Kamerleden zich af. In hun oordeel verliest de PVV aan geloofwaardigheid op dit punt omdat ze de missie niet wil steunen.

„Kom bij mij nooit meer aanzetten met het verhaal dat de aanpak van jihadisten een prioriteit is voor de PVV”, gooide minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken er nog eens bovenop. Voor hem is de partij op dit punt compleet ongeloofwaardig geworden, voegde hij eraan toe. „Veel woorden, geen daden.”

Voor PVV'er Raymond de Roon ligt het toch iets anders. Hij steunde het ingrijpen van Frankrijk begin dit jaar in Mali, maar nu moeten andere islamitische landen zoals Algerije en Marokko die taak overnemen. „Henk en Ingrid moeten niet bloeden voor Mali.” Volgens hem komt de missie er alleen maar om de PvdA „te behagen”.

Ook denkt De Roon niet dat de vluchtelingenstroom naar Europa zal stoppen als er militair wordt ingegrepen. Dat is ook niet gebeurd na ingrijpen in Irak en Afghanistan, concludeert hij. En de dreiging in Nederland van extremistische moslims wordt in zijn oordeel ook niet minder door het sturen van commando's naar het Afrikaanse land. Hij ziet juist na Syrië ook Nederlandse jihadgangers naar Mali vertrekken.