Nieuws/Buitenland
1023640
Buitenland

Veel SPD'ers stemmen over coalitie

Een ruime meerderheid van de leden van de Duitse socialistische partij SPD heeft inmiddels gestemd over de mogelijke regeringscoalitie met de combinatie CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel. Donderdagmiddag hadden ruim 300.000 van de bijna 475.000 leden een stembiljet naar het partijbureau in Leipzig opgestuurd. Tot middernacht kunnen er nog stemmen worden ingeleverd.

Over de verhouding tussen voor- en tegenstanders van de „zwart-rode“ coalitie is nog niets bekend. Zaterdag maakt de partij aan het eind van de middag of begin van de avond de uitslag bekend. Als een meerderheid van de leden voor de coalitie is, kan Angela Merkel dinsdag door de Bondsdag worden gekozen als bondskanselier en kunnen nieuwe ministers worden benoemd.

In Duitsland wordt ondertussen druk gespeculeerd over de bezetting van de regeringsposten. De partijen hebben daar nog niets over naar buiten gebracht. Wel is de verdeling van de posten over de partijen bekend. CDU krijgt behalve de hoogste post van bondskanselier vijf ministersposten, CSU drie en de SPD zes.

Er kan bij de SPD-stemming nog wel iets misgaan. Gevreesd wordt dat veel stemmers zullen hebben verzuimd een vereist document mee te sturen dat dubbelstemmen moet voorkomen.