Nieuws/Binnenland
1023647
Binnenland

Betaal niet teveel voor beleggen

Financieel advies is nooit gratis. Toch leek dat tot 2013 vaak wel zo. Maar de kosten waren vaak versleuteld in de producten die je kocht. Door de provisie die de adviseur daarvoor ontving was je vaak duurder uit dan zou moeten. Deze onzichtbare beloning wordt ook wel provisie genoemd.

Vanaf begin dit jaar mag dit niet meer en geldt er een provisieverbod voor financieel advies voor complexe producten. Maar voor beleggen gold dit nog niet. Op 1 januari 2014 komt daar verandering in.

Als je gaat beleggen moeten banken, beleggingsadviseurs en vermogensbeheerders hun kosten in het vervolg direct bij jou als belegger in rekening brengen. Doordat alle kosten overzichtelijk op een rij staan, kan je als belegger beter verschillende dienstverleners vergelijken. Op prijs, maar je kunt ook zien welke diensten ze überhaupt verlenen voor een bepaald bedrag..

 

De een wil misschien gewoon de goedkoopste zijn en biedt daarom ook alleen zogenoemde passieve fondsen aan die bijvoorbeeld de AEX-index volgen. De ander vraagt misschien juist meer geld omdat hij speciaal voor jou beleggingsfondsen selecteert die wellicht juist meer opleveren dan de index

Door de nieuwe regels kan de hoogte van de tarieven die je betaalt dus veranderen. Ook de manier waarop tarieven worden berekend kan veranderen. Banken, adviseurs en vermogensbeheerders moeten je hierover informeren via hun website, een brief of persoonlijk gesprek.

 

Alle banken, beleggingsadviseurs en vermogensbeheerders mogen binnenkort bovendien in principe alleen nog zaken doen met beleggingsfondsen die werken zonder provisie. Zij moeten daarom alle fondsen die zij aanbieden omzetten naar fondsen waarvoor zij geen provisie ontvangen. Je eigen bank, beleggingsadviseur of vermogensbeheerder moet je dus ook meer informatie geven over hoe en wanneer de fondsen precies worden omgezet.

 

Heb je het idee dat de kosten voor de dienstverlening stijgen nu deze inzichtelijk worden? Ga hierover in gesprek met je bank, beleggingsadviseur of vermogensbeheerder. Hij kan uitleggen hoe de kostenstructuur precies in elkaar zit en wat hij hiervoor doet. Als AFM zullen wij natuurlijk in de gaten houden of dit allemaal wel goed verloopt.