Nieuws
1023720
Nieuws

Vrijdag weer paars op Nederlandse scholen

„Juist op scholen zien we dat er een intolerant klimaat tegen homojongeren heerst”, zegt hoofdredacteur Tom Haines van Expreszo, een tijdschrift voor homojongeren. Sinds 2010 worden scholieren en docenten daarom opgeroepen om op de tweede vrijdag van december paars te dragen om zo een statement te maken tegen homofobie. Dit wordt Paarse Vrijdag genoemd. Het concept komt uit de Verenigde Staten, waar in 2010 een golf van zelfmoorden was onder homoseksuele, biseksuele en transgender jongeren.

„Een op de vijf leerlingen zegt dat homoseksuele jongeren niet welkom zijn op school. Een derde wil zelfs niet naast een homoseksuele klasgenoot zitten in de pauze. Dat maakt het heel moeilijk om jezelf te accepteren en uit de kast te komen”, zegt Haines. Deze cijfers komen uit het in 2013 gepubliceerde onderzoek 'Mietjes moeten we niet' van EduDivers, een kenniscentrum over homoseksualiteit in het onderwijs.

Aan de eerste Paarse Vrijdag, in 2010, deden 150 middelbare scholen in Nederland mee. Dit jaar zijn dat er ruim 500, zo blijkt uit cijfers van de homobelangenorganisatie COC. Dat is het grootste aantal tot nu toe. Het COC stelde 500 pakketten beschikbaar met onder meer posters en paarse armbandjes. Deze waren binnen een week vergeven.

Ook buiten de scholen zijn acties. Een Rotterdamse homo-organisatie roept op om foto's van jezelf in het paars op te sturen. De Gay-Straight Alliances, waarin hetero- en homoscholieren samen opkomen voor acceptatie, vragen mensen om profielfoto's op Facebook en Twitter paars te maken.