Nieuws/Buitenland
1023723
Buitenland

Poetin: raketschild NAVO niet meer nodig

De plannen van de NAVO voor een raketschild in Europa kunnen van tafel. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin donderdag in zijn jaarlijkse rede tot het Russisch parlement. Volgens Poetin vervalt door de voorlopige afspraken die met Iran zijn gemaakt over het nucleair programma van dat land de belangrijkste reden voor het schild: het gevaar van een atoomaanval uit Iran.

Het raketschild was een van de onderwerpen die de Russische leider aanroerde. Zo ging hij ook in op de rol van Rusland in de wereld. Volgens Poetin heeft zijn land een „regionale leiderschapsrol”, maar geen ambities een supermacht te zijn of anderen te vertellen hoe ze moeten leven. Hij zei bijvoorbeeld te hopen dat buurland Oekraïne zelf een politieke oplossing vindt voor de politieke crisis waarin het zich bevindt.

Over de economie zei Poetin dat de vertraging daarvan vooral binnenlandse oorzaken heeft. De Russische economie groeit volgens prognoses op langere termijn met zo'n 2,5 procent per jaar en dat is relatief laag vergeleken met andere opkomende economieën. „We moeten duidelijk zijn. De voornaamste redenen van de economische afremming komen niet van buitenaf, maar van binnenuit”, constateerde de president. De arbeidsproductiviteit moet omhoog, het investeringsklimaat moet beter en er moet meer innovatie zijn, aldus de Russische leider.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Russische Federatie die in 1991 ontstond, zijn er meer baby's geboren dan er mensen zijn gestorven. Het land had jarenlang te maken met bevolkingskrimp en telt nu zo'n 143 miljoen inwoners.