Nieuws
1023744
Nieuws

Zoenende vrouwen wel oké

Meer dan de helft van de jongens keurt het af als twee mannen met elkaar zoenen in het openbaar. Gaat het over twee vrouwen, lijkt dit opeens een heel ander verhaal. Daar heeft slechts 16 procent van de jongens problemen mee.

Zo blijkt uit onderzoek van Soa Aids Nederland en Rutgers WPF onder jongeren tussen de 12 en 25 jaar. Meiden blijken iets standvastiger, in beide gevallen keurt 25 procent het openbare zoenen af. Schokkend genoeg worden uitingen van homoseksualiteit door veel jongeren nog steeds niet geaccepteerd. Zoenende heterostellen zijn daarentegen voor deze jongens en meisjes nauwelijks een probleem.

Solidariteit

Morgen is het Paarse Vrijdag. Op die dag worden docenten en scholieren van middelbare scholen opgeroepen om paars te dragen uit solidariteit met homo- en biseksuele, lesbische en transgender jongeren. Een belangrijk initiatief, vinden Soa Aids Nederland en Rutgers WPF. 59% van de scholieren in het voortgezet onderwijs geeft aan geen specifieke voorlichting over homo- en biseksualiteit te hebben gekregen. De voorlichting over transgenders en transgendergevoelens ontbreekt vrijwel helemaal.

Veel scholen blijken terughoudend als het aankomt op het actief bespreekbaar maken van homo- en biseksualiteit en transgenderisme. Onderzoek toont aan dat de psychosociale gezondheid van jonge homo's, lesbische meiden en biseksuele jongeren in Nederland te wensen overlaat. Eén op de zeven lesbische of biseksuele meisjes en één op de acht homo- of biseksuele jongens heeft (heel) vaak last van depressieve klachten.

Lesbrief

Met de lesbrief Seksuele Diversiteit krijgen docenten handvatten aangereikt om seksuele diversiteit onder de aandacht te brengen en homoacceptatie te bevorderen. Docenten leren hoe ze tijdens lessen de vanzelfsprekende norm van heteroseksualiteit kunnen doorbreken en genderstereotypen kunnen bespreken. Doel van de lesbrief is onder meer om scholieren te laten inzien dat seksuele diversiteit overal voorkomt en van alle tijden is. Ook dient het besef te worden gecreëerd dat een negatieve uitlating op basis van seksuele oriëntatie schadelijke impact kan hebben op mensen wie het betreft. De lesbrief is bedoeld voor de tweede klas van het voortgezet onderwijs en is samengesteld door Soa Aids Nederland en Rutgers WPF.