Nieuws/Binnenland
1023790614
Binnenland

Politie pakt ten onrechte ANP-journalist op bij Pegida demonstratie

EINDHOVEN - De politie heeft zaterdagmiddag in Eindhoven Pegida-aanhangers ten onrechte een ANP-journalist en zijn vrouw aangehouden. De twee zijn inmiddels weer vrijgelaten, zo laat de lokale politie via Twitter weten. „Hun gedrag nabij de Pegida-aanhangers was in onze ogen verdacht en daarom werd het tweetal meegenomen naar het bureau.”

Leden van Pegida waren op weg naar de Al-Fourqaan-moskee om folders uit te delen. Onderweg werd de groep van zo’n tien Pegida-sympathisanten omsingeld door Turkse jongeren die hen bekogelden met stenen.

De politie vermoedde dat de journalisten aanhangers van Pegida waren, maar zij waren voor het ANP in Eindhoven aan het werk om verslag te doen van de flyeractie. Bij hun aanhouding hebben ze de agenten meermalen een politieperskaart en een perskaart van het ANP getoond.

Rond 17.00 uur werden de twee weer vrijgelaten, meldt de politie, die in een tweet haar excuses heeft aangeboden. Volgens het ANP kan het niet anders dan dat er sprake was van een misverstand.

Vorige week zaterdag liep een flyeractie van Pegida rond de moskee ook al uit de hand. Achtervolgd door Turkse jongeren moest Pegida-voorman Edwin Wagensveld een veilig heenkomen zoeken. Hij werd uiteindelijk in een politiebusje afgevoerd.