Nieuws/Binnenland
1023821
Binnenland

Hoorzitting zieke werknemers

De Tweede Kamer laat zich donderdag tijdens een hoorzitting bijpraten over de begeleiding van zieke werknemers. Volgens de FNV gaat het regelmatig mis. Zo komt geheime medische informatie bij de baas terecht en worden werknemers worden te snel weer de werkvloer op gejaagd, stelt de bond.

Eén van de mensen die ook in de zaal zit bij de hoorzitting, is Thea Verhoeven. Haar man Fons, stucadoor, moest in maart 2010 gedotterd worden na hartklachten.

Fons moest eerst op 'therapeutische basis' weer aan het werk. Maar van rustig erin komen was geen sprake, stelt hij. „Ik moet mee naar een locatie waar een bejaardentehuis werd gebouwd. We moesten vijf hoog, zonder lift. Na elke trap was ik helemaal kapot.”

Te snel

Hoewel zijn voormalige baas het tijdspad betwist, zegt Fons dat hij een ruim een half jaar na zijn operatie weer volledig beter is gemeld. Maar dat was te snel, vindt het echtpaar. Thea: „Maar er was niet echt een keuze. Als hij niet ging werken, kreeg-ie ontslag. Dus hij is gaan werken, maar dan wat rustiger aan en met meer pauzes. En soms bleef hij ook een week thuis, als het niet meer ging.”

Inmiddels is Fons 100% afgekeurd. Hij is hersteld van zijn hartproblemen, maar het is een zware dobber. Thea: „Ons inkomen zit nu net boven het minimum. Het scheelt een hoop in pensioen en inkomen dat mijn man niet heeft kunnen doorwerken tot zijn pensioen.”

Het echtpaar Verhoeven staat niet alleen in klachten over de begeleiding bij ziekte, zegt de FNV. Bij een meldpunt van de bond kwamen ruim 6100 reacties binnen.

Crisis

Er stijgt een beeld uit op dat werknemers zich onder druk gezet voelen om weer snel op het werk te verschijnen. Zo werd een supermarktmedewerkster die zich had afgemeld met zware griep, thuis opgezocht door haar manager.

„Ze vertelde dat als ik die zondag weer zou komen werken, ik dan misschien niet overgeplaatst zou worden naar een ander filiaal. Die overplaatsing wilde ik niet, dus ben ik gaan werken”, vertelt zij.

De FNV legt ook een link met de crisis. „Veel mensen zijn simpelweg bang voor hun baan”, zegt bestuurder Gea Lotterman van FNV Bondgenoten. „Een gevoel van ’als ik me te vaak ziek meld, kom ik in een negatief blaadje’. Daardoor kunnen werknemers zich verplicht voelen om weer snel aan het werk te gaan.”

Niet productief

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland laten in een reactie op het FNV-rapport weten dat bedrijven zieke werknemers wel degelijk serieus nemen. „Als werkgevers druk uitoefenen om snel weer aan de slag te gaan, gaat het om uitzonderingen.”

De verenigingen zeggen dat werkgevers willen dat medewerkers snel weer aan de slag zijn, maar ’wel pas als dat kan’. „Werkgevers willen geen half-zieke werknemers op de werkvloer, die zijn ook helemaal niet productief.”

Branchevereniging Oval zegt dat ’ieder gevoel van onbehagen er één te veel is, maar er is absoluut geen sprake van een corrupt systeem, zoals de FNV stelt’. De vereniging wijst erop dat er nu al een ’geschillencommissie arbodiensten’ is. „In 2012 werden daar 53 klachten ingediend.”