Nieuws/Binnenland
1023823
Binnenland

Kabinet knokt over superprovincie

In het kabinet wordt geknokt over de creatie van de superprovincie. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) wil dat zijn collega’s Kamp (Economische Zaken) en Schultz van Haegen (Infrastructuur) bevoegdheden afstaan aan het lokale bestuur in een ultieme poging om zijn stokpaardje te redden.

In kabinetskringen wordt gehint op ’een rooftocht’ door de PvdA’er bij de departementen van zijn VVD-collega’s. Zo zouden provincies verantwoordelijk moeten worden voor grote delen van Rijkswaterstaat en natuur, alsmede een directer contact met Europese beleidsmakers in Brussel krijgen. Noord-Holland, Flevoland en Utrecht moeten zo worden verleid om toch in te stemmen met een fusie, waarna de senaat moet volgen.

De twee liberale ministers verzetten zich tegen het prijsgeven van macht van hun departementen. Plasterk zegt echter de steun van premier Rutte te hebben. In liberale hoek wordt gesteld dat Plasterk en Rutte „trekken aan een dood paard”.

Zwaar verzet

In het regeerakkoord spraken VVD en PvdA af dat de twaalf provincies moeten worden samengevoegd tot vijf landsdelen. De samenvoeging van Noord-Holland, Flevoland en Utrecht is een eerste test, maar stuit op zwaar verzet bij de provincies. Zij zien er de noodzaak niet van in, zeker nu de samenvoeging van gemeenten tot minimaal 100.000 inwoners op een laag pitje is gezet.

Het kabinet heeft de Noord-Hollandse commissaris van de Koning, VVD’er Remkes, gevraagd om met voorstellen te komen, waardoor de drie provincies wel met een fusie kunnen leven. „Mijn politieke ervaring heeft me geleerd dat inschikken voor het Rijk erg moeilijk is”, zegt oud-minister Remkes over het moeizame overleg met het kabinet. Een andere betrokkene wijst erop dat premier Rutte een sleutelrol speelt in de ultieme poging de superprovincie te redden. Het ministerie van Infrastructuur reageert afwijzend op het mogelijk overdragen van taken van Rijkswaterstaat naar de provincie: „Dat gaan we dus niet doen.” Economische Zaken verwijst door naar verantwoordelijk minister Plasterk.

De vorming van de superprovincie is het meest ambitieuze plan van Plasterks ministerschap. Zijn collega Schultz zit niet op het inleveren van bevoegdheden te wachten. De VVD-bewindsvrouw heeft nog maar weinig omhanden, nu het budget voor wegenaanleg voor miljarden euro’s is geplunderd.

De oppositie in de Eerste Kamer, die er de meerderheid heeft, zei deze week dat Plasterk zijn plannen maar in de ijskast moet zetten totdat hij een visie over de fusie heeft.