Nieuws/Buitenland
1023854
Buitenland

Poetin: economische problemen binnenlands

De vertraging van de economische groei in Rusland heeft vooral binnenlandse oorzaken. Dat zei president Vladimir Poetin donderdag tijdens zijn jaarlijkse toespraak aan het parlement. „We moeten duidelijk zijn. De voornaamste redenen van de economische afremming komen niet van buitenaf, maar van binnenuit”, aldus de president.

Willen de groeicijfers weer aantrekken, dan moet de arbeidsproductiviteit omhoog. Ook het investeringsklimaat moet beter en er moet meer innovatie plaatsvinden, zei Poetin.

De Russische economie groeit volgens prognoses van de regering op langere termijn met zo'n 2,5 procent per jaar. Dat groeicijfer is relatief laag vergeleken met andere opkomende economieën.

Geen wereldmacht

Rusland heeft een „regionale leiderschapsrol”, maar geen ambities een supermacht te zijn of anderen te vertellen hoe ze moeten leven. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin donderdag tijdens zijn jaarlijkse toespraak tegenover het parlement in Moskou.

Poetin zei te hopen dat buurland Oekraïne een politieke oplossing vindt voor de politieke crisis waarin het zich bevindt. De situatie in het Oost-Europese land heeft overigens veel te maken met Ruslands rol als regionale grootmacht: de Oekraïense oppositie die al weken protesteert, vindt dat de regering te veel tegen Moskou aanschurkt en meer naar de EU zou moeten kijken.