Nieuws/Binnenland
1023859
Binnenland

Voormalig daklozen arm en erg eenzaam

Voormalige daklozen in Utrecht voelen zich erg eenzaam. Veel ex-zwervers noemen zichzelf ook arm en zeggen dat het erg veel moeite kost om rond te komen.

Dat blijkt uit een enquête die de gemeente Utrecht samen met zorg- en verslavingsinstellingen heeft gehouden onder de ruim 500 mensen die in de afgelopen 2 jaar van de straat zijn gehaald. Het merendeel van de voormalige zwervers is man en tussen de 40 en 54 jaar oud.

Van de ondervraagden heeft op dit moment 18 procent een betaalde baan. Ongeveer de helft doet vrijwilligerswerk en bijna 60 procent zou graag een opleiding of cursus volgen als ze daar geld voor zouden hebben. Bijna 40 procent doet iets aan beweging in de vorm van wandelen of fietsen.

Utrecht is met geld van het Rijk bezig met een project om dak- en thuislozen in de stad anders aan te pakken. Utrecht heeft door de ligging van de stad erg veel zwervers. Via de vragenlijsten wil de gemeente erachter komen hoe het met de voormalig daklozen gaat en wat er voor hen kan worden gedaan. De volgende peiling gaat dieper in op de genoemde eenzaamheid, laat de gemeente weten.