Nieuws/Binnenland
1023877
Binnenland

Vrachtwagens rijden steeds schoner

De nieuwste generatie vrachtwagens rijdt schoner dan de voorgangers. De zware zogeheten Euro VI-vrachtwagens rijden, afhankelijk van de gereden snelheid, 90 procent schoner dan Euro V-trucks. Dat blijkt uit praktijkmetingen die als onderdeel van Euro-VI zijn ingevoerd. Dat meldt donderdag het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Europese wetgeving vereist dat nieuwe zware vrachtauto’s en bussen vanaf 31 december zijn voorzien van motoren met Euro VI-technologie. Nieuw onderdeel van Euro-VI is dat fabrikanten voortaan ook de uitstoot van vrachtwagens moeten laten controleren met een praktijktest. Zo wordt duidelijk of de resultaten uit de testfase ook werkelijk worden gehaald als de vrachtwagens op de weg rijden.

Uit metingen van de vervuilende uitlaatgassen bleek dat de emissies in de praktijk overeenkwamen met de resultaten uit de testfase. De nieuwe generatie motoren stoten minder stikstofoxiden (NOx) uit dan hun voorgangers. Staatssecretaris Wilma Mansveld wil nu ook zulke praktijktesten voor lichtere Euro VI-trucks en bussen. ,,Voor de luchtkwaliteit binnen de steden zijn zulke lichtere vrachtwagens natuurlijk van extra groot belang."