Nieuws/Binnenland
1023899
Binnenland

Verontwaardiging over Vitens

De Tweede Kamerfracties van VVD, PVV, ChristenUnie en SGP willen opheldering van minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) over drinkwaterbedrijf Vitens. Het semi-publieke bedrijf stopt de samenwerking met het Israëlische waterbedrijf Mekorot omdat het neutraal wil blijven in het Israëlisch-Palestijns conflict.

Mekorot verzorgt als monopolist de drinkwatervoorziening in Israël en de Palestijnse gebieden. Omdat het bedrijf ook water uit die gebieden richting Israëlische nederzettingen pompt en het kabinet Nederlandse bedrijven officieel ontmoedigt zaken te doen in de nederzettingen, werd een bezoek van minister Ploumen (Buitenlandse Handel) vorige week op het laatste moment geschrapt.

De partijen in de Kamer willen weten of het ministerie van Buitenlandse Zaken Vitens heeft aangeraden de samenwerking te stoppen. Volgens hen zou dat het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen alleen maar verstoren. VVD-Kamerlid Ten Broeke: „Heel vreemd dat een Nederlands bedrijf de samenwerking stopt met een Israëlisch bedrijf dat 52 miljoen kubieke meter water levert aan de Palestijnen en met hen ook een project van de Wereldbank runt. Dit is geen ontmoediging. Dit is de ontmaskering van een doorgedraaid activisme dat voortdurend probeert af te leiden van vredesbesprekingen.”

Vitens wil niet reageren.