Nieuws/Buitenland
1023906
Buitenland

Tweede kans om afscheid te nemen van Mandela

Veel Zuid-Afrikanen die woensdag tevergeefs uren stonden te wachten om langs de baar van Nelson Mandela te lopen, wagen donderdag een nieuwe poging. Het lichaam van de overleden oud-president is 's morgens weer van het mortuarium in Pretoria naar het Uniegebouw in Pretoria gebracht. Opnieuw sloten duizenden mensen 's morgens vroeg al aan in de rij om afscheid te nemen van hun vroegere leider, meldde de BBC.

Familieleden en belangrijke buitenlandse gasten, onder wie koning Willem-Alexander, waren woensdag eerst aan de beurt om langs de open kist te wandelen. Daarna volgden duizenden 'gewone' Zuid-Afrikanen. Aan het einde van de dag had echter nog lang niet iedereen die had staan wachten kans gezien om het gebouw binnen te komen.

Het stoffelijk overschot van de anti-apartheidsstrijder die vorige week donderdag op 95-jarige leeftijd overleed, ligt ook vrijdag nog opgebaard in Pretoria. Vervolgens wordt het lichaam met een militair toestel naar de provincie Oostkaap overgebracht. Mandela wordt zondag begraven in het dorp Qunu, waar hij opgroeide.