Nieuws/Binnenland
1023913
Binnenland

Ponden vervalst in Amsterdam

In het Westelijk Havengebied van Amsterdam zijn afgelopen jaar voor miljoenen euro’s aan valse Britse ponden geslagen. Justitie denkt dat de munten zijn gemaakt en in omloop zijn gebracht door het bedrijf ECM van Patrick O., de munt- en goudhandelaar die vorige maand werd gearresteerd.

Dit melden goed ingevoerde bronnen dicht bij het onderzoek van de fiscale opsporingsdienst FIOD. Justitie in Amsterdam wilde gisteren geen commentaar geven op de omvangrijke valsemunterij.

Patrick O. (49) en een onbekende handlanger werden begin november aangehouden tijdens invallen van de FIOD en politie. Na zijn arrestatie legde justitie beslag op de inventaris van ECM (European Central Mint), waaronder enkele kolossale muntpersen. Ook werd daarbij beslag gelegd op een onbekende hoeveelheid Britse ponden, bevestigt O’s advocaat Jozef Rammelt.

Geliefd

Het Britse pond is een populaire munt om na te maken. Rond 2010 waren er zelfs zó veel nepmunten in omloop dat de Britse Koninklijke Munt overwoog een geheel nieuwe uitgave te introduceren. Op dat moment waren er 41 miljoen valse ponden aanwezig in het Britse betalingsverkeer. Vooral de eenvoudige 1 pondmunt is geliefd bij valsemunters omdat deze bestaat uit één metaalsoort en een relatief hoge waarde heeft. Een pond is zo’n 1,20 euro waard.

Vorig jaar mei werden in Groot-Brittannië nog 4,1 miljoen valse pondmunten in beslag genomen. Het is niet duidelijk of deze munten afkomstig waren van ECM. Bij diverse invallen werden ook 4 miljoen blanco munten gevonden die nog tot valse ponden geslagen moesten worden.

Nederland telt relatief weinig grote valsemunterijzaken. Meestal gaat het dan om valse bankbiljetten. Fraude met geldstukken komt in ons land al helemaal weinig voor. Dit terwijl het technisch eenvoudiger is om munten na te maken dan bankbiljetten. Ook zijn de controles op muntstukken minder scherp dan op papiergeld.

Wel moeten fraudeurs grote investeringen doen om op serieuze schaal valse munten te kunnen slaan. Patrick O. investeerde privé naar eigen zeggen 30 miljoen euro voor de aanschaf van onder meer hypermoderne muntpersen. Hij noemde zijn ECM „een van de grootste munthuizen van Europa”, waar ruim vijf miljoen munten per dag konden worden geslagen.