Nieuws/Binnenland
1023931
Binnenland

PVV woedend over folder

Nederland ’verwelkomt’ Roemenen en Bulgaren met folders in hun eigen taal. Dat moet onmiddellijk stoppen vindt de PVV.

Per 1 januari mogen de inwoners uit de twee voormalige Oostblok-landen hier zonder vergunningen gaan werken. Het ministerie van Sociale Zaken heeft folders laten maken die de Roemenen en Bulgaren wegwijs moet maken in ons land. „Opnieuw zien we hoe bestuurlijk Nederland een welkomstcomité opricht voor immigranten. We moeten ze niet aanmoedigen maar ontmoedigen”, aldus PVV-Kamerlid Van Klaveren die de kwestie vandaag aan de orde wil stellen in een debat over huisvestingsproblemen voor arbeidsmigranten.

„Bent u van plan om in Nederland te gaan werken en wonen? EURES is een Europese organisatie die u hierbij kan helpen”, wordt de immigranten in hun moedertaal meegegeven. Naast hulp staan er ook plichten in de folder vermeld, zoals de verplichte inschrijving in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens. Ook wordt gewaarschuwd voor uitbuiting.

Minister Asscher (Sociale Zaken) is zich van geen kwaad bewust. De PvdA-bewindsman vindt dat de grenzen weliswaar te vroeg opengaan, maar kan de Europese maatregel niet meer tegenhouden. „De minister vindt het belangrijk dat arbeidsmigranten gewezen worden op hun rechten en plichten in ons land. Daarom zijn er al geruime tijd brochures in verschillende talen beschikbaar voor nieuwkomers”, aldus een woordvoerder.

De brochure ’Nieuw in Nederland’ is niet alleen in het Bulgaars en Roemeens verkrijgbaar, maar in nog twaalf talen.