Nieuws/Binnenland
1024182088
Binnenland

Nederlandse verdachte zaak Amanda Todd uitgeleverd aan Canada

De veroordeelde webcamafperser Aydin C. (42) is door Nederland uitgeleverd aan Canada om vervolgd te worden voor de zaak Amanda Todd.

Dat laat zijn advocaat Robert Malewicz weten na vragen van RTL Boulevard.

Canada gaat C. vervolgen voor het stalken van de 15-jarige Amanda Todd met haar eigen naaktfoto, waardoor het meisje uiteindelijk zelfmoord pleegde. De dood van Amanda in oktober 2012 werd wereldnieuws nadat zij een video plaatste waarin ze vertelde door wat voor hel ze ging. Een paar jaar achtervolgde C. haar met een naaktfoto die het meisje ooit had gedeeld. De Canadese tiener werd een symbool voor de slachtoffers van sextortion.

Begin december vloog de Tilburger van Nederland naar Canada, waar hij nu in hechtenis zit. C. werd veroordeeld tot 10 jaar en 243 dagen cel voor het misbruiken en chanteren van 34 minderjarige meisjes uit verschillende landen. De rechters oordeelden dat de man er plezier aan beleefde de meisjes te vernederen en spraken van herhalingsgevaar. "Mijn cliënt wordt in Canada niet vervolgd voor betrokkenheid bij de dood van Amanda Todd, maar wel voor het materiaal dat van haar zou zijn verspreid. Hij heeft zijn uitlevering aangevochten, maar uiteindelijk zijn cassatie ingetrokken", zegt raadsman Robert Malewicz desgevraagd.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop