Nieuws/Binnenland
1024293
Binnenland

'Marktplaats verdient aan nazi-spullen'

Kampkleding als Auschwitz-pyjama’s, originele dolken van de Hitler-Jugend, Hitler-poppen en SS-kleding: het is allemaal te koop en wordt soms ook te koop gevraagd op Marktplaats.

De verkoopsite handelt volgens een recente telling in zo’n tweeduizend nazi-gerelateerde artikelen. In de uitzending van consumentenprogramma Kassa van vanavond stelt advocaat Spong dat Marktplaats hiermee in verboden spullen handelt. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) wil dat Marktplaats net als moederbedrijf eBay zijn verantwoordelijkheid neemt.

Veilingsite eBay heeft onlangs alle nazispullen van zijn website gehaald en geld gedoneerd naar een goed doel als compensatie. Het CIDI gaat gerechtelijke stappen ondernemen tegen Marktplaats. De site stelt dat zij voldoen aan de wet en legt de verantwoordelijkheid bij de gebruikers neer. Advocaat Gerard Spong stelt echter dat het bedrijf de wet overtreedt: volgens artikel 137E van het Wetboek van Strafrecht mogen die spullen niet verkocht worden. Ook mag er geen geld verdiend worden met nazi-artikelen. Eerder drong onder meer rabbi Cooper van het Simon Wiesenthal Center in Los Angeles al bij de verkoopsite aan op staking van het veilen van deze spullen.