Nieuws/Binnenland
1024477682
Binnenland

Minister wil eind aan seksistisch speelgoed

Den Haag - Minister Van Engelshoven (Emancipatie) roept speelgoedfabrikanten op om het rolbevestigende speelgoed dat ze produceren ’onder de loep te nemen’. Ook voert Van Engelshoven een discussie over stereotypering met de uitgevers van schoolboeken.

Daarover bericht het AD. In Frankrijk gaat vanaf volgend jaar in speelgoedwinkels de indeling ’jongens’ en ’meisjes’ in de ban. In folders mag dan ook niet meer per sekse worden geadverteerd.

Het personeel in speelgoedwinkels mag klanten straks niet meer vragen of het ’voor een jongen of een meisje?’ is. Daarnaast gaat het bedrijfsleven speelgoed ontwikkelen ’dat niet discrimineert’.

Speelgoedfabrikanten moeten zich afvragen of hun waar stereotypen over jongens en meisjes niet in de hand werkt, vindt minister Ingrid van Engelshoven. De minister, verantwoordelijk voor emancipatie, zou graag zien dat fabrikanten en winkeliers daarover afspraken maken.

"De minister lijkt te lijden aan totale onderschatting van vrouwen"

Van Engelshoven kijkt met een schuin oog naar Frankrijk. Daar hebben fabrikanten en winkeliers afgesproken dat het uit moet zijn met rolbevestigend speelgoed. Fabrikanten gaan meer speelgoed maken dat stereotypen doorbreekt en tegengaat.

De minister doet de oproep omdat ze vreest dat meisjes wordt bijgebracht dat zij niet in de wieg zijn gelegd voor bijvoorbeeld sport, spel en avontuur, en jongens dat bijvoorbeeld de zorg en het huishouden niets voor hen zijn.

Bemoeienis niet nodig

De bemoeienis van de minister is helemaal niet nodig, zegt CU-Kamerlid Carla Dik-Faber. „De minister lijkt te lijden aan totale onderschatting van vrouwen. Ze zou er wel wat meer op mogen vertrouwen dat als meisjes met een zwaard willen spelen of jongens met een pop, ze dat gewoon kunnen doen.” Haar VVD-collega Antoinette Laan is dat met haar eens. „Doe normaal”, richt ze zich tot Van Engelshoven.

De PVV schampert over de „daadkracht” van de emancipatieminister op dit vlak, terwijl ze meisjesbesnijdenis en eerwraak ongemoeid zou laten. Forum voor Democratie-kopstuk Annabel Nanninga spreekt van futiliteiten en betutteling. „Gezegend het land waar de minister van onderwijs zich met deze flauwekul kan bezighouden.”