Nieuws
1024660
Nieuws

'FBI kan stiekem met webcam meekijken'

De Amerikaanse federale recherche FBI kan al jarenlang middels een stuk kwaadaardige software meekijken met webcams van computergebruikers zonder dat hierbij het lampje van de camera ingeschakeld wordt. Dat meldt een voormalig FBI-topman tegenover de Amerikaanse krant The Washington Post.

Tot op heden is het nog geen hacker gelukt om een webcam vanop afstand te activeren zonder dat het bijbehorende lampje gaat branden. Dat komt omdat deze lampjes vaak een directe hardwareconnectie hebben met de camera en automatisch aan gaan zodra deze wordt geactiveerd.

Met een overheidsbudget blijkt echter niets onmogelijk, iets dat de technische afdeling van de FBI nu weer bewijst. Precies hoe ze de activatie van het lichtje omzeilen - en of het bij elke webcam mogelijk is - is onduidelijk. De voormalig FBI-topman, Marcus Thomas, stelt echter dat de techniek meerdere malen is gebruikt om mogelijke terroristen in de gaten te houden.

Het bestaan van de FBI-malware was al sinds begin dit jaar bekend. Toen oordeelde een rechter nog dat de techniek niet gebruikt zou mogen worden.