Nieuws
1024793
Nieuws

Column

Mannen in staking

Was er lange tijd een grote mate van tegemoetkomendheid te bespeuren, nu haken mannen massaal af. En deze stakingsgolf lijkt zich over het hele land te verspreiden.  Mannen zeggen dan tegen hun vrouw: ‘als je mij alleen maar bekritiseert, zoek dan maar iemand die wel aan al je eisen voldoet’.  Misschien is er ondertussen wel een geheim mannenverbond opgericht die een eind wil maken aan het onophoudelijke vrouwelijk gezeur.

Persoonlijk vind ik het geen probleem mij te conformeren aan de expliciete wensen van mijn vrouw.  Als zij per se wil dat wij gezamenlijk aan tafel eten in plaats van met het bord op schoot, dan zeg ik: ‘misschien heb je ook wel gelijk, dat is wel zo gezellig’.  Het gevolg is meestal dat mijn vrouw dan na een tijdje zegt: ‘ga maar gauw voetbal kijken, ander mis je de hele wedstrijd’, oftewel: wie de ander wat gunt, wordt zelf ook meer gegund.  Maar goed.  Veel van mijn mannelijke collega’s geven er de brui aan, vooral omdat zij niet als een gedresseerd hondje over straat willen lopen.  Deze mannen willen weer achter het stuur zitten van hun eigen leven; en verlost zijn van het vrouwelijk gebrul dat zij niet deugen.  En eerlijk is eerlijk: daar is ook wat voor te zeggen.  Immers, vrouwen zijn zo dominant geworden in relaties dat de man, als man, zich niet meer serieus genomen voelt.  Deze mannelijke man weet zelf ook heus wel dat hij soms slordig is met afspraken en dat hij bijna niets onthoudt van wat zij zegt.  Ook beseft hij dondersgoed dat hij wat vaker een complimentje zou kunnen uitdelen en dat hij niet alles moet laten slingeren. Echt,  alles wat hij doet, maar niet zou moeten doen en alles wat hij niet doet, maar wel zou moeten doen: dat weet hij als geen ander.  Daarom is hij een man. Maar dat betekent niet dat hij het hoeft te pikken als hem, bij voortduring, wordt verweten dat hij man is.  Nee, ook een man wil zich trots kunnen voelen op zijn man-zijn.  Zeker in de ogen van zijn vrouw.   Zo bekeken is het geen wonder dat hij, na jarenlange getreiter het bijltje er bij neergooit, al was het alleen maar om zijn mannelijke eer te redden.  In dit verband mag het dan ook niemand verbazen dat deze mannen, als zij er al zin in hebben, een vriendinnetje kiezen die wel zijn ego streelt.  De achtergebleven ex-vrouwen kunnen dat wel zielig en kinderlijk vinden, maar daar kan de man dan eindelijk lak aan hebben.

De emancipatie van de vrouw heeft vrouwen niet alleen maar meer macht gegeven, maar heeft de man ook vrouwelijker gemaakt. Dat kan toch niet echt haar bedoeling zijn geweest.

[email protected]

www.psycholoogwijnberg.nl