Nieuws/Binnenland
1024857
Binnenland

'Verbied verkoop besmet voedsel'

Als het aan de Consumentenbond ligt komt er snel een verbod op de verkoop van levensmiddelen die zijn besmet met bacteriën waartegen geen antibioticum is opgewassen. Ook zijn volgens de bond strenge controles op voedsel nodig. Dat heeft directeur Bart Combée van de Consumentenbond laten weten aan het televisieprogramma Brandpunt dat zondag een uitzending wijdt aan multiresistente 'superbacteriën'.

De Consumentenbond sluit zich daarmee aan bij een soortgelijke oproep van hoogleraar microbiologie Jan Kluytmans bij Brandpunt. De hoogleraar vreest dat als bacteriën die op geen enkel antibioticum reageren (CRE's) in het voedsel terechtkomen, medici met lege handen komen te staan.

Binnen de medische wereld nemen de zorgen om resistente bacteriën toe. Volgens het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) sterven in Europa jaarlijks 25.000 mensen aan bacteriën omdat ze niet meer te behandelen zijn. Onlangs had een verpleeghuis in Geertruidenberg te maken met de uitbraak van een resistente variant van de darmbacterie Klebsiella. Vier ouderen raakten besmet.