Nieuws/Binnenland
1024932
Binnenland

Rutte: evenwichtige benadering voorkomt ruzie

Met een evenwichtige benadering van het Palestijns-Israëlische conflict wordt een zogeheten proxy-fight hierover in het kabinet vermeden. Dat zei premier Mark Rutte zaterdag aan het eind van een bezoek aan de Palestijnse gebieden.

„Onze evenwichtige verhouding wordt hier gewaardeerd. Zo voorkomen we dat het Palestijns-Israëlisch conflict een 'proxy-fight' wordt in het Nederlandse kabinet,” zei Rutte. „Zo'n gevecht leidt tot helemaal niets, want dan is de enige vraag nog: aan welke kant sta je en dat lost hier niets op. In de Tweede Kamer lukt het misschien niet altijd en dat is ook niet erg, maar wel in het kabinet.”

De premier ontkent dat dit een andere benadering is dan die van zijn vorige kabinet toen in het regeerakkoord alleen Israël werd genoemd. „Ook toen streefde Nederland evenwicht na. Ik nodig bijvoorbeeld zowel Netanyahu als Abbas uit in het Catshuis. Ook toen veroordeelden we de bouw van nederzettingen”,zei Rutte.

Rutte voerde zaterdag overleg met onder anderen de Palestijnse premier Rami Hamdallah en president Mahmoud Abbas. De driedaagse reis naar Israël en de Palestijnse gebieden staat vooral in teken van de handel.