Nieuws/Binnenland
1024948
Binnenland

'Vooral in avondspits treinen niet op tijd'

In de avondspits gaat het regelmatig mis met de vertrektijden van treinen. Tussen 17.00 en 19.00 vertrok bijna 8 procent van de treinen te laat of helemaal niet. Gemiddeld op de dag rijden de treinen wel op tijd. Dat blijkt zaterdag uit een analyse die RTL Nieuws maakte samen met Treinreiziger.nl. In totaal werden de vertrektijden op 80 stations tussen maart en december bekeken waar treinen van Arriva, Connexxion, de NS, Syntus en Veolia vertrokken. Politiek Den Haag wil dat de treinen in de avondspits beter op tijd gaan rijden.

RTL zegt dat het voor het eerst is dat zo een inzicht is ontstaan in de Nederlandse treinvertragingen. De vervoerders maken alleen een gemiddeld jaarcijfer bekend over het percentage treinen dat te laat was bij aankomst.

ProRail houdt van alle treinen bij of ze te vroeg, op tijd, of te laat vertrekken, maar wil geen inzage geven in die informatie. De spoorbeheerder zegt niet met de gegevens te komen omdat niet alle vervoerders meer openheid zien zitten, zegt RTL.

Op Spoormonitor.nl kunnen treinreizigers per trein de vertragingskans voor hun reis inschatten. De monitor is een initiatief van de reizigersorganisaties Treinreiziger.nl, Rover en Maatschappij voor Beter OV.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) zegt in een reactie dat ze wil dat treinreizigers erop kunnen rekenen dat de trein op tijd rijdt. „Daarom maak ik jaarlijks afspraken met de NS over de punctualiteit. Die afspraken zijn een gemiddelde voor alle reizigers en alle treinen, gemeten over het hele jaar, alle uren van alle dagen. In de nieuwe concessie die ik met NS afsluit wil ik meer onderscheid gaan maken in deze afspraken. Ik vind het belangrijk dat de prestaties op verschillende lijnen en tijdstippen zichtbaar worden.”