Nieuws/Buitenland
1024951
Buitenland

Familie Mandela: groot man verloren

„We hebben een groot man verloren”, zei een woordvoerder van de familie van de overleden oud-president Nelson Mandela van Zuid-Afrika zaterdag. „De pijler van de koninklijke familie Mandela is fysiek niet meer bij ons, maar zijn geest blijft bij ons.”

De woordvoerder las een verklaring voor van de familie. Het is voor het eerst dat de familie reageert op de dood van Mandela, berichtte Sky News. De familie noemt de oud-president een „zorgzame leider die voor iedereen tijd maakte en op dat punt zullen we hem zeer missen.”

Mandela stierf donderdag en is 95 jaar oud geworden. Hij geldt als de man die het land behoedde voor een zeer bloedig einde van het blanke minderheidsbewind. Hij werd in 1994 de eerste zwarte president van het land.

Zaterdag werd bekend dat de kist met het lichaam van de Zuid-Afrikaanse 'Vader des Vaderlands' elke dag van 11 tot 13 december een tocht maakt van of naar het Uniegebouw, het regeringscentrum. De Zuid-Afrikaanse regering moedigde iedereen aan langs de route een laatste groet te brengen aan Mandela.