Nieuws/Buitenland
1024953
Buitenland

FDP likt haar wonden, Lindner nieuwe baas

Christian Lindner is zaterdag met 79 procent van de stemmen tot nieuwe voorzitter van de FDP gekozen. Dit gebeurde tijdens een speciaal partijcongres na de verloren verkiezingen van september.

De Duitse liberalen zitten nu voor het eerst sinds 1949 niet meer in de Bondsdag. Dat is erg onwennig voor de partij, die maar liefst 42 jaar in de regering van de Bondsrepubliek heeft gezeten, langer dan elke andere partij. De FDP kon vaak als 'juniorpartner' kiezen tussen CDU/CSU en SPD en de nodige eisen stellen.

Na de rampzalige verkiezingsnederlaag is de oude partijleiding afgetreden. Lindner (34) was al partijvoorzitter in de volkrijkste deelstaat, het aan Nederland grenzende Noord-Rijnland-Westfalen (NRW). „De tijd van rouw is voorbij”, zei Lindner na zijn verkiezing. Voor de FDP begint nu „de lange weg terug in de Bondsdag, vol tegenslagen en teleurstellingen”.

De politicoloog Lindner is getrouwd met een journaliste en woont in de buurt van Düsseldorf, de hoofdstad van NRW. Hij gold al vroeg als wonderkind van de FDP. Op z'n 21e was hij het jongste lid van het deelstaatparlement van NRW, op z'n 25e secretaris-generaal van de partij in NRW. De jonge liberaal wil de FDP neerzetten als niet alleen de partij van de markt, maar ook van de sociale vangnetten.