Nieuws/Binnenland
1024966
Binnenland

Zeehondenpups in problemen door storm

Door de storm die donderdag over Nederland trok, zijn veel zeehonden van hun zandplaten afgespoeld en terechtgekomen op de stranden van de Waddeneilanden. Dat zei Richard Dijkema van de zeehondencrèche in Pieterburen zaterdag.

Hij roept toeristen op zo veel mogelijk bij de dieren uit de buurt te blijven, zodat de zeehondenmoeders in alle rust hun pups kunnen zogen. Op de stranden lopen vrijwilligers rond om mensen daarop te wijzen. De boodschap om de zeehonden met rust te laten, wordt ook verspreid in een filmpje op de veerboten van rederij Doeksen, via de VVV en via de plaatselijke kabelkrant.

Vorige week zijn op de zandplaten in de Waddenzee zo'n 80 zeehondenpups geboren, die 'witjes' worden genoemd omdat ze een witte vacht hebben. De jongen die nog niet kunnen zwemmen, zijn door de storm en de hoge golven van de zandplaten gespoeld. De meeste van de witjes zullen zijn verdronken, vermoedt de zeehondencrèche, en de rest is - soms met hulp van de moeder - ergens aangespoeld.

Bij de zeehondencrèche zijn ook pups binnengebracht die in de storm hun moeder zijn kwijtgeraakt. Het zijn er vijf, maar het kunnen er in de loop van het weekend nog wel meer worden, verwacht Dijkema.