Nieuws/Binnenland
1024968
Binnenland

Rutte legt nadruk op economie in Bethlehem

Premier Mark Rutte heeft zaterdag in Bethlehem bij de oprichting van het eerste Nederlands-Palestijnse samenwerkingsforum het belang van economische samenwerking voor het bereiken van vrede en voorspoed in de regio benadrukt. Hij brengt een driedaags bezoek aan de Palestijnse Gebieden en Israël.

Het forum, waarin elke twee jaar Nederlanders en Palestijnen uit bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en wetenschap bijeen zullen komen, is volgens Rutte „een nieuw hoofdstuk in de goede relaties tussen Nederland en de Palestijnse Gebieden”. Nederland is in de ogen van Rutte nu al een van de belangrijkste exportmarkten voor Palestijnse producten in Europa.

De fora richten zich op land- en tuinbouw, ICT, watermanagement en energievraagstukken. „De Palestijnse economie is klein, maar de hightechindustrie maakt op eigen kracht een grote ontwikkeling door. Dat is interessant voor Nederland”, concludeert de premier. Circa 70 Nederlandse bedrijven en 15 kennisinstellingen reizen in zijn kielzog mee.