Nieuws/Buitenland
1024972
Buitenland

Oppositie Oekraïne komt met forse eisen

Demonstranten die zijn gearresteerd tijdens protesten in Kiev, moeten worden vrijgelaten, de personen die demonstraties gewelddadig uit elkaar sloegen, moeten worden gestraft en de regering moet opstappen. Dat zijn de forse eisen die de Oekraïense oppositie zaterdag stelde aan onderhandelingen met de regeringspartijen, meldde persbureau Interfax.

Als de regering aan de eisen voldoet, is de oppositie bereid met de bestuursleden te praten over een tijdelijk zakenkabinet die het associatieverdrag met de Europese Unie alsnog zou moeten tekenen. Daarna zouden vervroegde presidents- en parlementsverkiezingen volgen.

Het eisenpakket is samengesteld en gepresenteerd door de drie grootste oppositiepartijen van Oekraïne. ,,Dit is geen ultimatum van de oppositie, maar een ultimatum van de Oekraïense bevolking'', zei leider Arsenij Jatsenjoek van de oppositiepartij Batkivsjsjina weten.

President Janoekovitsj van Oekraïne staat onder grote druk van de oppositie om de traditionele banden met Moskou te laten varen en snel toenadering te zoeken tot de Europese Unie. Er zijn vele duizenden betogers in Kiev op de been sinds de regering op het laatste moment afzag van de ondertekening van een associatieverdrag met de EU.