Nieuws/Buitenland
1024996
Buitenland

Geen akkoord tussen Rusland en Oekraïne

Rusland en Oekraïne zijn er niet in geslaagd het eens te worden over een verlaging van de prijs van Russisch aardgas in ruil voor onder meer de toetreding van Oekraïne tot een door Rusland geleide economische gemeenschap. Dit zei een woordvoerder van de Russische president Vladmir Poetin zaterdag, meldde persbureau Interfax.

Poetin sprak vrijdag in de badplaats Sotsji met zijn Oekraïense ambtgenoot Viktor Janoekovitsj „over samenwerking in de energiesector”. Ook hebben ze gesproken over een financiële samenwerking. Daarover vinden in de nabije toekomst „op hoog niveau” nieuwe onderhandelingen plaats.

De woordvoerder benadrukte dat de presidenten niet hebben gesproken over het toetreden van Oekraïne tot een douane-unie tussen Rusland en voormalige Sovjetrepublieken. De douane-unie is omstreden, omdat Janoekovitsj in eigen land onder grote druk staat van de oppositie om de traditionele banden met Moskou te laten varen en snel toenadering te zoeken tot de Europese Unie.

Er zijn vele duizenden betogers in Kiev op de been sinds de regering op het laatste moment afzag van de ondertekening van een associatieverdrag met de EU.