Nieuws/Binnenland
1025010
Binnenland

PvdA: opheldering problemen justitieziekenhuis

De PvdA wil opheldering van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie over mogelijke problemen bij het Justitieel Medisch Centrum (JMC) in Scheveningen. Het Radio 1-programma Argos maakt zaterdag melding van een reeks tekortkomingen in de medische zorg bij de instelling.

Argos baseert zich op gesprekken met (oud-)medewerkers van het JMC, (ex-)gedetineerden en interne rapporten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Patiënten worden behandeld zonder dat de noodzakelijke kennis aanwezig is, dossiers van patiënten worden slecht bijgehouden en behandeld artsen worden 'overruled' door justitieel medewerkers.

Tegen artsen van het JMC lopen twee tuchtklachten die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft ingediend naar aanleiding van de dood van een patiënt in 2011, meldt de IGZ. Er loopt ook een onderzoek van de inspectie naar het medisch centrum. Volgens Argos gaat het om een 29-jarige man uit Kaapverdië, die vijf dagen voor zijn overlijden uit het JMC was geplaatst ,,met de foutieve diagnose epilepsie''.

Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch van de PvdA gaat Teeven om opheldering vragen. Hij vindt het ,,zeer zorgelijk'' dat ondanks eerdere meldingen over misstanden bij het JMC de problemen schijnbaar nog niet zijn opgelost.

Gedetineerden zijn afhankelijk van de zorg van het JMC want ze kunnen nergens anders heen, concludeert Marcouch. ,,Dan moet die zorg wel goed zijn.'' Als uit de antwoorden van Teeven blijkt dat de medische zorg niet op orde is, dan is ,,de logische conclusie dat die elders moet worden gezocht'', concludeert hij.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt in Argos dat de afgelopen twee jaar diverse verbeteringen zijn doorgevoerd. De IGZ heeft sinds 2011 meerdere aangekondigde en onaangekondigde bezoeken gebracht aan het JMC en geconcludeerd dat eerder geconstateerde verbeteringen zijn doorgezet, reageert het departement.