Nieuws/Buitenland
1025022
Buitenland

Noord-Korea laat Amerikaanse veteraan gaan

De Amerikaanse veteraan Merrill Newman, die zaterdag door Noord-Korea werd vrijgelaten, is geland in de Chinese hoofdstad Peking. Dat melden Japanse media.

„Ik ben erg blij dat ik op weg ben naar huis”, liet de 85-jarige Newman weten. „Ik waardeer de toestemming van de Noord-Koreanen om me te laten gaan. Ik voel me goed. Nu wil ik naar huis om mijn vrouw te zien.”

In Washington is verheugd gereageerd op de vrijlating van Newman. Volgens een woordvoerder zijn de Amerikanen „tevreden met het besluit van Noord-Korea om Newman te laten vertrekken”.

De vrijlating van oorlogsveteraan Newman, die als toerist Korea bezocht, werd eerder zaterdag door het Noord-Koreaanse persagentschap KCNA bekendgemaakt. In dat land werd hij sinds eind oktober vastgehouden door de Noord-Koreanen. Zij beschouwen de Amerikaan als een „crimineel”, omdat hij tijdens de Korea-Oorlog (1950-1953) betrokken zou zijn geweest bij de moord op onschuldige burgers en Koreaanse militairen.

De Verenigde Staten drongen er vorige week nog bij Noord-Korea op aan de 85-jarige Amerikaan Merrill Newman vrij te laten. Op het Witte Huis maakte men zich zorgen over Newmans hoge leeftijd en gezondheid.