Nieuws/Buitenland
1025024
Buitenland

Ex-presidenten VS mee naar Zuid-Afrika

Twee voormalige Amerikaanse presidenten, George Bush en Bill Clinton, gaan met president Barack Obama mee naar Zuid-Afrika voor de plechtigheden rond de begrafenis van de Zuid-Afrikaanse 'Vader des Vaderlands', Nelson Mandela. Dit hebben woordvoerders van de twee 67-jarige ex-presidenten zaterdag gemeld.

Ze zijn uitgenodigd mee te vliegen in het presidentiële vliegtuig. Obama's voorganger Bush en zijn vrouw Laura hebben „de uitnodiging dankbaar aanvaard”. Het is niet duidelijk of Clinton in hetzelfde toestel reist. Bush' vader die van 1989 tot 1993 president van de VS was, gaat vanwege zijn hoge leeftijd (89) niet mee.

Mandela, de eerste zwarte president van Zuid-Afrika, overleed donderdag op 95-jarige leeftijd.

Obama heeft vrijdag telefonisch de weduwe van Mandela, Graça Machel, zijn medeleven betuigd. In het grote FND-stadion in Johannesburg is 10 december een herdenkingsdienst. Mandela wordt daarna opgebaard in het regeringscentrum in Pretoria, in het 100 jaar oude Uniegebouw. Hij wordt zondag 15 december begraven in het dorp waar hij opgroeide, Qunu, 650 kilometer ten zuiden van Pretoria.