Nieuws/Binnenland
1025034
Binnenland

Meivakantie

Wie twee weken in de meivakantie met het vliegtuig naar de Zuid-Europese zon wil, komt bedrogen uit. Consumenten klagen steen en been.

Amely Wansink uit Amsterdam heeft alles geprobeerd, maar het is volgens haar onmogelijk om in de meivakantie 2014 twee weken Turkije te boeken. „Reisorganisaties bieden in die schoolvakantie alleen een week. Ik moet dan twee keer een week nemen, maar dat kost al gauw 1400 euro per persoon in plaats van 800 euro. Onbetaalbaar, dus kunnen we niet op vakantie…”

Tja. Touroperators als Arke, Sunweb en Corendon bevestigen het probleem. In de meivakantie starten ze de wekelijkse chartervluchten naar Zuid-Europa op voor het zomerseizoen. Halfvolle vliegtuigen zijn verliesgevend.

De meivakantie is bij uitstek geschikt voor een tweeweekse reis. Maar dan zouden de toestellen in dat tweede weekeinde te weinig passagiers hebben. Daarom laten grote reisorganisaties maar zeer beperkt boekingen van twee weken toe.

Heel vervelend voor Amely en al die andere Nederlanders die na de lange, donkere winter snakken naar twee weekjes ertussenuit. Ze moeten extra betalen om de lege stoelen van de vliegmaatschappijen te bekostigen…

Het is onoplosbaar. Ik kan alleen maar adviseren om de meivakantie vroeg te boeken, als er mondjesmaat tweeweekse pakketreizen beschikbaar zijn. Of ga op zoek naar kleine specialisten (SGR!), die enkele reistickets inkopen om flexibeler te zijn in heen- en terugvlucht.

p.eldering@telegraaf.nl