Nieuws/Binnenland
1025037
Binnenland

Rutte naar Palestijnse Gebieden en Israël

Premier Mark Rutte begint zaterdag een driedaags bezoek aan de Palestijnse gebieden en Israël. Ook Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) reizen mee, net als een handelsdelegatie bestaande uit 70 bedrijven.

Tijdens het bezoek wordt het startschot gegeven voor het zogenoemde samenwerkingsforum. Dit zijn terugkerende bijeenkomsten met mensen uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en wetenschappers. Hierdoor moeten de banden van Nederland met Israël en de Palestijnse gebieden worden versterkt.

Rutte begint zijn trip zaterdag in Bethlehem waar hij de Geboortekerk bezoekt. Later volgt een gesprek met de Palestijnse premier Rami Hamdallah en is er een ontmoeting met zakenmensen tijdens het eerste samenwerkingsforum. Ook maakt Rutte een bustour door Rawabi, een nieuwe stad die bij Ramallah wordt gebouwd. De dag wordt afgesloten met een gesprek met president Mahmoud Abbas.

Zondagmiddag begint het bezoek aan Israël met een kranslegging in het holocaustmuseum Yad Vashem in Jeruzalem. Hierna gaat de premier naar Tel Aviv voor gesprekken met onder anderen president Shimon Peres en premier Benjamin Netanyahu.

Premier Rutte sluit de reis maandag af. Hij gaat onder meer langs een bejaardenhuis waar veel Israëli's van Nederlandse origine wonen. Ook gaat hij langs bij beginnende ICT-bedrijfjes in Tel Aviv. Als afsluiting staat er een ontmoeting gepland met Nederlandse militairen en agenten die dienen bij missies van de EU en de VN in het Midden-Oosten.