Nieuws/Binnenland
1025072
Binnenland

Welke vergelijkingssite is de beste keus?

Om op financiële producten te besparen, is het zinvol u via vergelijkingssites te oriënteren. U kunt in enkele minuten gemakkelijk tientallen producten met elkaar vergelijken en zo een passend en voordelig product kiezen. Maar een vergelijkingssite bezoeken betekent niet dat u per definitie de beste deal maakt. Zoekt u de goedkoopste autoverzekering, dan tonen vier verschillende vergelijkers ook vier verschillende prijzen.

Bijna 60 procent van de Nederlanders oriënteert zich via vergelijkingssites voordat zij financiële producten afsluiten, blijkt uit onderzoek van TNS NIPO. Independer.nl is een van de bekendste, maar ook bij Consumentenbond.nl, Geld.nl, Verzekeringssite.nl, PrizeWize.nl, MoneyWise.nl, Gaslicht.com en tientallen andere sites kunt u terecht.

De uitkomsten van vergelijkingen op websites verschillen, onder meer door afspraken die met aanbieders van producten worden gemaakt. Een verzekeraar geeft bijvoorbeeld korting op polissen die via populaire vergelijkingssites worden afgesloten. Daardoor is een product bij de vergelijkingssite vaak goedkoper dan op de website van de verzekeraar zelf. Hoe hoog die korting is, verschilt per site. Daarnaast kunnen administratie- en afsluitkosten op dergelijke sites erg van elkaar afwijken.

Een ander verschil is de selectie die de websites maken. Zo vraagt Independer alleen of u wintersportdekking in uw reisverzekering wilt, terwijl Verzekeringssite ook afweegt of dekking voor onderwatersport of gevaarlijke sporten gewenst is. Verder zijn er vergelijkingssites die klantenbeoordelingen meewegen en cijfers aan polisvoorwaarden geven.

De beste keus

Helaas is er geen vergelijkingssite voor alle vergelijkingssites. Hoe maakt u toch de beste keus? „Het is al goed dat je überhaupt vergelijkt”, stelt Annemarie Koop van budgetvoorlichter Nibud. „Maar kijk daarbij verder dan je neus lang is. Gebruik dus meerdere vergelijkingssites, maar zoek ook via Google en vraag vrienden en familie naar positieve ervaringen. Behalve de prijs is het belangrijk om te kijken of het product en bijbehorende voorwaarden bij uw wensen passen.”

Volgens Koop is eenmaal alle producten vergelijken niet genoeg tot de beste keuze te komen. Zij adviseert om alle verzekeringen jaarlijks tegen het licht te houden. „Bijvoorbeeld door opnieuw te gaan vergelijken, maar ook door te kijken of de benodigde dekking is veranderd en of u bij uw verzekeraar een lagere premie kunt bedingen.”

Of u uit alle beschikbare verzekeringen een keuze kunt maken door meerdere vergelijkingssites uit te proberen? Vergelijkers tonen veel producten, maar niet alle. Ze zijn namelijk afhankelijk van gegevens van aanbieders, geeft Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl aan. Verzekeraars die deze data niet willen aanleveren, staan vaak niet in de vergelijking. Dat is bijvoorbeeld de reden waarom premies van Interpolis-verzekeringen niet op vergelijkingssites staan. Om een totaaloverzicht te krijgen, is het dus raadzaam om tevens sites van aanbieders apart te raadplegen.