Nieuws/Binnenland
1025074130
Binnenland

Rutte en De Jonge kondigen nieuwe maatregelen aan op persconferentie

Den Haag - Nu het coronavirus zo hard oplaait, krijgt Nederland te maken met nieuwe beperkingen. Bij sportwedstrijden is publiek niet meer welkom en winkels in de Randstad mogen bezoekers vragen om een mondkapje op te zetten. In restaurant en cafés moeten bezoekers uiterlijk om 22.00 uur ’s avonds het pand hebben verlaten.

De minister-president Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) kondigden de maatregelen maandag af tijdens een nieuwe persconferentie over het virus.

Het kabinet dacht volgens Rutte voor het weekeinde nog dat nieuwe coronamaatregelen alleen in de drie grote steden nodig zouden zijn, maar al snel drong door dat de situatie op veel meer plekken ’ernstig’ was. Hard ingrijpen met landelijke maatregelen is volgens hem dus onvermijdelijk. „Het aantal besmettingen loopt zo hard op dat we achter virus dreigen aan te lopen. Daarom pakken we door, om weer voor het virus uit te komen.”

De maatregelen zijn volgens minister De Jonge bedoeld om ’de samenleving te ontzien’ en ’het virus zo hard mogelijk te raken.

Lang is er tijdens de vele overleggen van de afgelopen dagen gesteggeld over mondkapjes. Besloten is uiteindelijk dat winkels in de veiligheidsregio’s rondom Amsterdam, Rotterdam en Den Haag een mondkapjesplicht mogen instellen. Bezoekers die het vertikken om een mond-neusmasker op te zetten, mogen voortaan worden geweigerd.

Gevraagd werd tijdens de persconferentie of Rutte, die in Den Haag woont, nu ook een mondkapje gaat dragen tijdens het winkelen. „Ik denk het wel”, zei hij. „Ik denk dat het íets bijdraagt.” Nogal opmerkelijk. Het kabinet en het RIVM hebben zich lang verzet tegen het dragen van mondkapjes in publieke ruimtes.

Ziekenhuizen sloegen afgelopen dagen alarm. Het piept en kraakt alweer op veel plekken. Dit keer vooral op de reguliere zorgafdelingen. Volgens Ernst Kuiper van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft het kabinet ’te laat ingegrepen’. Harde kritiek. Minister De Jonge verschuilt zich tijdens de persconferentie achter een oneliner: „We doen ons best maar het virus doet het beter.”

Het nieuwe pakket heeft ’negatieve economische gevolgen’, waarschuwt Rutte toe. Geprobeerd is om de pijn zoveel mogelijk te verdelen. „We moeten door de zure appel heen bijten.”

De maatregelen:

 • Geen publiek bij sport, zowel bij amateurs als bij profs.
 • Eet- en drinkgelegenheden krijgen een inloopstop om 21.00 uur en gaan om 22.00 uur dicht.
 • Bij ’doorstroomlocaties’ (museum, bibliotheek, winkels, dierentuin) moet gereserveerd worden in een tijdvak en geldt een maximum aantal bezoekers. Dit maximum wordt door de veiligheidsregio bepaald.
 • Thuiswerken is de norm: werk thuis, tenzij het echt niet anders kan. Als er een besmetting is op kantoor, kan zo’n werkplek voor 14 dagen worden gesloten
 • Thuis mag je maximaal drie bezoekers ontvangen. Kinderen onder de 13 jaar tellen daarbij niet mee.
 • Buiten je eigen huis mag je nog met maximaal vier personen afspreken, buiten het eigen gezin
 • Buiten geldt een maximum van 40 personen.
 • Per binnenruimte geldt een maximum van 30 personen.
 • Geen veranderingen in het onderwijs
 • Winkels in de veiligheidsregio’s rondom Amsterdam, Rotterdam en Den Haag mogen mensen vragen een mondkapje te dragen en bezoekers weigeren die dat aan hun laars lappen.
 • Er komt een registratie bij contactberoepen, zoals kappers, tandartsen en horeca.
 • Sportkantines gaan dicht.
 • Er wordt opgeroepen zo min mogelijk te reizen van en naar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.
 • Op dinsdag 20 oktober worden de maatregelen geëvalueerd.
 • Dinsdag 18.00 uur gaan de maatregelen in.
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd