Nieuws/Binnenland
1025087
Binnenland

Waterpeil stijgt weer, kades lopen onder

Het waterpeil in de Waddenzee is aan het begin van vrijdagmiddag opnieuw flink gestegen. Door een combinatie van de harde wind die het zeewater opstuwt en springtij staan de kades in Harlingen, Delfzijl, Vlieland, Ameland en Terschelling blank. Waterschap Hunze en Aa's meldde rond het middaguur dat het water bij Delfzijl 4 meter boven NAP stond „en nog gestaag stijgt”. Bij Lauwersoog en Harlingen werd 3,40 meter gemeten, op Schiermonnikoog 3,30 meter.

Op Vlieland werd de dijkdoorgang vrijdag afgesloten om te voorkomen dat het zeewater het dorp instroomt. Dat gebeurde in Harlingen en Delfzijl donderdagavond al. Die doorgangen blijven in ieder geval de rest van de vrijdagmiddag dicht. Ook veel sluizen zijn nog afgesloten. De waterschappen in Groningen en Friesland hebben langs de hele kust extra dijkbewaking ingesteld, maar gaan ervan uit dat het ergste nu wel achter de rug is.

De dijken hebben volgens de waterschappen geen noemenswaardige schade opgelopen, bleek uit inspecties. Wel is er veel rommel aangespoeld die verwijderd moet worden.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd