Nieuws/Binnenland
1025103
Binnenland

Opgepakte kunstrover 21 januari voor rechter

De Roemeen Adrian Procop, die wordt gezien als het 'brein' achter de schilderijenroof uit de Rotterdamse Kunsthal, is donderdagavond opgepakt in het Engelse Manchester. Dat liet de Roemeense politie vrijdag weten.

Procop is de tweede hoofdverdachte van de diefstal en de laatste verdachte die nog voortvluchtig was. Hij werd sinds begin dit jaar internationaal gezocht. De Roemeense justitie wil hem op 21 januari voor de rechter brengen in Boekarest.

Procop zou samen met de andere hoofdverdachte Radu Dogaru in oktober vorig jaar hebben ingebroken en de zeven kunstwerken hebben meegenomen. Dogaru en vier andere verdachten waren al opgepakt en staan terecht in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Dogaru en handlanger Eugen Darie hebben hun rol bekend en zijn onlangs beiden veroordeeld tot 6 jaar en 8 maanden cel. Zij zijn inmiddels in hoger beroep gegaan. Ook het Openbaar Ministerie vecht het vonnis aan.

Procop is een jeugdvriend van Dogaru en eveneens afkomstig uit het in Oost-Roemenië gelegen dorpje Carcaliu. Hij werd al op 16 november vorig jaar als maatje van Dogaru in Rotterdam aangehouden door de politie. Hij werd toen getraceerd omdat hij via een onbeveiligde internetverbinding films aan het downloaden was. Na verhoor liet de politie Procop echter gaan, omdat hij niet als één van de dieven kon worden geïdentificeerd.

Direct na de eerste drie arrestaties in januari van dit jaar verdween Procop spoorloos. Hij zou het laatst in Italië gezien zijn, samen met zijn vader. Groot-Brittannië moet officieel nog beslissen over het uitleveringsverzoek van Roemenië, maar volgens justitie zal dat geen problemen opleveren.

Er was in de zaak al eerder een spoor naar Engeland. Een van de verdachten verklaarde dat vijf van de zeven verdwenen schilderijen bij een in Londen wonende Oekraïense bokser waren. De schilderijen van onder anderen Matisse, Picasso en Monet zijn echter nog spoorloos.

Op 21 januari wordt ook de zaak tegen de drie andere verdachten Olga Dogaru, Alexandru Mihai Bitu en Petre Condrat voortgezet. De rechter heeft aangekondigd nog ongeveer tien getuigen te willen horen. Onder hen zou ook de al eerder door de politie verhoorde modekoning Botezatu, de baas van verdachte Petre Condrat, zijn.