Nieuws/Binnenland
1025110
Binnenland

Arrestaties op zee voor drugssmokkel

Vier mannen zijn zondag op zee aangehouden omdat ze betrokken zouden zijn bij drugssmokkel. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag pas laten weten dat deze mannen én een opvarende van een containerschip zijn aangehouden. Het viertal zat in een snelle motorboot en zou bezig zijn geweest pakketten cocaïne op te vissen, die door de man op het containerschip overboord zouden zijn gezet.

Justitie in Nederland kreeg vorige week een tip van de National Crime Agency in het Verenigd Koninkrijk dat er cocaïne op het schip zou zijn, die vlak voor de kust overboord zou worden gezet. Het vaartuig was onderweg naar de Rotterdamse haven. De vijf verdachten zijn tussen de 27 en 62 jaar oud en komen iuit het voormalig Joegoslavië en Amsterdam. Ze zitten de komende 2 weken vast.

Mogelijk zijn de pakketten drugs die vrijdag op de Zeeuwse kust aanspoelden, afkomstig van deze vermeende smokkelaars. Een woordvoerster van het OM zegt dat nog niet bekend is of het om dezelfde pakketten gaat en dat daar nog onderzoek naar komt. Maandag en dinsdag hebben de autoriteiten al pakken coke uit zee opgevist.

Het ging zondag om een uitgebreide operatie, waarbij allerlei diensten betrokken waren. Het Hit And Run Carco (HARC)-team, waarin zeehavenpolitie, douane, FIOD en OM samenwerken, besloot de hulp in te roepen van de Kustwacht, de Marine en arrestatieteams van de politie. Ook op land zijn arrestatie- en observatieteams ingezet, van politie, FIOD en douane.

Vanaf het moment dat het schip in Nederlandse wateren was, werd het in de gaten gehouden, zo meldt het OM. Toen het erop leek dat er vanaf het schip iets overboord werd gezet, gingen de leden van het arrestatieteam er in speedboten op af. Zij onderschepten één motorboot, met daarop de vier verdachten.

Volgens het OM zijn er wel eens eerder tassen met drugs aangespoeld, waarvan toen al werd gedacht dat ze op zee van een boot waren gezet. „De smokkelaars hadden die tassen kennelijk niet meer kunnen vinden”, aldus het OM. Het is de eerste keer dat op het water mensen zijn aangehouden die vermoedelijk op deze manier drugs smokkelen, meldt justitie.