Nieuws/Binnenland
1025120
Binnenland

Richard van O. op vrije voeten

Richard van O., de ex-man van kindermisbruiker Robert M., is vrijgelaten. Hij is direct overgebracht naar een kliniek waar hij een behandelingstraject zal  volgen.

Dat heeft zijn advocaat gezegd tegen AT5. Gisteren nog meldde het Openbaar Ministerie dat Van O. 'binnenkort' vrij zou komen.  Van O. heeft twee derde van zijn gevangenisstraf uitgezeten en is vrijgelaten wegens goed gedrag.

Volgens zijn advocaat Erik van Kregten wordt Van O. nu een aantal maanden in die kliniek geobserveerd. Tijdens die periode wordt er een plan van aanpak voor zijn behandeling gemaakt.

Hierna krijgt Van O. meer vrijheden en zal hij door heel Nederland mogen reizen, behalve in Amsterdam en omgeving. Om dit te controleren, krijgt Van O. een enkelband om. Ook zal hij zich houden aan een contactverbod met de slachtoffers en ouders in de Amsterdamse zedenzaak, liet Van Kregten vrijdag aan het ANP weten.

Van O. heeft twee derde van zijn gevangenisstraf uitgezeten en mocht zijn cel verlaten wegens goed gedrag. Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde hem eerder dit jaar tot 4,5 jaar cel, na een eis van 12 jaar. Hij kreeg die straf voor ontucht met een 15-jarige jongen en voor het gelegenheid geven aan M. een zeer jong kind te misbruiken. Robert M. kreeg 19 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het misbruiken van tientallen (zeer) jonge kinderen.