Nieuws/Binnenland
1025128
Binnenland

Plasterk: agenda ministerraad niet openbaar

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) lijkt openbaarmaking van de agenda van de ministerraad geen goed idee. Dat zei hij vrijdag in een reactie op het wetsvoorstel van D66 en GroenLinks voor meer openheid bij de overheid.

Als de agenda van de ministerraad voor iedereen in te zien zou zijn, vreest Plasterk dat die niet meer zal bevatten dan het agendapunt 'actuele zaken'. Ook voor eerdere publicatie van adviezen van de Raad van State voelt de minister niet veel.

Volgens het wetsvoorstel kunnen ook ziekenhuizen en woningcorporaties onder de nieuwe regels voor openheid komen te vallen, maar ook daar loopt Plasterk niet warm voor. Dat gaat deze instellingen veel geld kosten, verwacht hij.

De minister was wel te spreken over de korte metten die het wetsvoorstel maakt met misbruik van dwangsommen onder de huidige Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Nu moet de overheid een dwangsom betalen als ze niet tijdig reageert op een Wob-verzoek. Het komt nu voor dat mensen verzoeken om openbaarheid indienen om er geld aan te kunnen verdienen.