Nieuws/Binnenland
1025146
Binnenland

Hoog Catharijne voelt veiliger

Passanten en winkelend publiek hebben zich nooit veiliger gevoeld in het stationsgebied en winkelcentrum Hoog Catharijne. Maar sinds de laatste meting in 2011 waren er wél twee keer zoveel mensen getuige van drugsdeals.

Dat blijkt uit de elfde meting naar de gevoelens van (on-)veiligheid die sinds 2001 wordt gehouden onder een kleine duizend passanten en bezoekers en ruim 300 werknemers door bureau Gfk/Intomart. Zij geven het cijfer 6,5, en dat was sinds 2001 niet zo hoog.

Het onderzoek werd in de beginjaren uitgevoerd om de effecten van de overlast van dealers, junks en daklozen te meten. Toen stond Hoog Catharijne nog bekend om de drugsdealers die er in de junkentunnel hun werkterrein hadden.

Sinds 2009 is de meting tweejaarlijks, onder meer omdat de overlast met rasse schreden dankzij ingrijpen terugliep. Het aantal mensen dat in 2013 getuige is geweest van een drugsdeal, is echter sinds 2004 niet zo hoog geweest: één op de twaalf, oftewel acht procent. Dat was in 2011 met twee procent nog verwaarloosbaar. Ruim 35 procent van de ondervraagden heeft verslaafden vorig jaar ook drugs zien gebruiken.

Geweld

Berovingen met geweld, lastig vallen, vechtpartijen en dealen doen mensen het meest onveilig voelen. Acht procent (een op de twaalf passanten) is de afgelopen periode lastig gevallen in het stationsgebied en Hoog Catharijne. Dat percentage daalt echter gestaag sinds 2001 en was nog nooit zo laag als nu.

Cório, beheerder en uitbater van Hoog Catharijne, was de cijfers over dealen in het rapport niet opgevallen. Volgens woordvoerster Eva Lambooij is dat in het maandelijks overleg met alle partners in het stationsgebied ook niet besproken.

Opvallend is verder dat sinds 2010 slechts vier keer een verblijfsontzegging is uitgedeeld. Op basis daarvan en de toegenomen veiligheidsbeleving stoppen politie, Openbaar Ministerie en gemeente hier vanaf 2014 mee.

Bouwput

De overlast van de grootste bouwput van Nederland lijkt overigens mee te vallen. De werkzaamheden hebben sowieso geen invloed op de gevoelens van onveiligheid. Ongeveer een derde van de ondervraagden vindt dat het gebied er de afgelopen tijd op vooruit is gegaan, met name doordat projecten zoals het Muziekpaleis zichtbaar worden. Dat wordt overigens aanstaande woensdag casco opgeleverd.

Een even grote groep winkelend publiek en reizigers ziet de grootschalige werkzaamheden als negatief, en stoort zich aan de overlast en omleidingen die de opbrekingen opleveren.