Nieuws/Binnenland
1025173
Binnenland

Top 11 Hollandse lekkernijen

Op zogeheten blogposts laten buitenlandse toeristen die ons land hebben aangedaan zich wel eens uit over onze lekkernijen. Zo ontstond de volgende top vijf op een Amerikaanse blog: Appelpannenkoeken, tomatensoep met een tosti, haring, een rijsttafel en een kaasplankje. Nu is er opnieuw een leuk lijstje gemaakt, nu op de bekende Amerikaanse website Buzzfeed.com.

1. Bitterballen. Bij veel Nederlanders een favoriete snack en blijkbaar bij buitenlanders ook. Zij snappen alleen de naam niet. Dat geeft niet, veel Nederlanders hebben ook geen flauw idee waar het vandaan komt. Over de grens vinden ze dat er mayo of mosterd bij hoort, net als wij.

2. Ontbijtkoek. Ook dit kan in het rijtje vreemde namen. Het hoeft niet per se te worden gegeten bij het ontbijt en het is ook geen koek. Tsja, leg dat dan maar eens uit... 

3. Kibbeling. Het grootste voordeel hiervan is dat de smaak nog uren in de mond blijft. Soms kan dit echter ook het grootste nadeel zijn…

4 Vlaai. Er is geen voorkeur, ze vinden ze allemaal lekker. Toeristen snappen dat het niet gezond is en dat het vooral bij verjaardagen of feestelijke gelegenheden hoort.  

5. Poffertjes. ’Tiny pancakes’ noemen ze het in het buitenland en dat klopt ook. Maar ze worden wel geserveerd zonder siroop. Wat ze ook gek vinden is dat wij er een paar tegelijk in onze mond steken, maar ze snappen ook dat als je ze één voor één eet het lang duurt voordat het bord leeg is. En de poffertjes koud!

6. Kruidnoten: de smaak van speculaas kennen ze over de grens bijna nergens, maar het slaat wel aan. Ook weten ze inmiddels dat kruidnoten door jong én oud worden gegeten tijdens Sinterklaas in december. Toch ontgaat het een toerist ook niet dat deze lekkernij vaak al eind augustus bij ons in de schappen ligt...

7. Oliebollen. 'Dutch doughnuts' worden ze genoemd, maar dan anders. Ze worden gegeten met Oud en Nieuw, ook dat is bekend. En dat geldt ook voor de caloriën. Zodra de naam oliebollen letterlijk wordt vertaald in het Engels, lijken de oilballs ineens een stuk minder smakelijk.

8. Pindakaas. Volgens de schrijver ziet pindakaas eruit als poep, maar smaakt het gelukkig heerlijk. Onze pindakaas is anders dan de Amerikaanse; minder smeuig, zonder stukjes en gewoon anders in smaak. Ook valt op dat wij er geen jelly's op doen. Het zou volgens de blogger de goede smaak van de pindakaas teniet doen. Hij heeft er zeker nog nooit hagelslag op gedaan...

9. Drop. Hard, zacht, zoet of zout, onze drop heeft wereldfaam. Alleen dubbelzout valt minder in de smaak.

10. Stoopwafels. Het beste ooit, volgens de schrijver op Buzzfeed.com. Dit beroemde koekje wordt in alle uithoeken zeer gewaardeerd. Ook door ons.

11. Pindasaus. Dacht je dat pindakaas op poep leek, hoe omschrijf je een bakje pindasaus dan?

(peanutsauce) is one of the most used condiments in The Netherlands and is used in combination with a plethora of foods. Obviously, peanut sauce is not originally Dutch (It’s Indonesian) but it has become a staple of Dutch cuisine. Besides it being combined with satay, it’s mostly eaten with fries, baguettes, fried rice, potatoes and many a deep-fried meat snack.

 

Bron: Buzzfeed.com