Nieuws
1025212
Nieuws

PRIMEUR

Suppen naar Klein Curaçao gelukt

Roan Jaspars (40) en Frederick Vloeberghs (36) zijn afgelopen maandag van Bonaire naar Klein Curaçao gevaren op een ‘sup-board’. Ze ondernamen deze bare tocht voor een goed doel. In zeven uur, tien minuten en 53 seconden overbrugden de mannen de 42 kilometer over zee. Voorzover bekend is dat nog nooit eerder gebeurd.

,We zijn deze uitdaging aangegaan voor het goede doel en het is ons gelukt”, vertellen de heren Roan en Frederick na afloop van hun oversteek. Om zes uur in de ochtend vertrokken ze vanaf Kite Beach Atlantis Bonaire. Vol goede moed en met in hun kielzog twee volgboten voor proviand en veiligheid kozen zij het ruime sop.

Peddelaars

,,De eerste uurtjes gingen eigenlijk prima”, vertelt Frederick uitgeput na aankomst op Klein Curaçao. ,,De omstandigheden waren uitstekend en zeker tot de helft van de afstand was het goed te doen.” Na vier uur varen, rond een uurtje of tien in de ochtend, sluiten er nog twee boten bij de peddelaars aan. Deze extra fans op de motorjachten wilden niet zo vroeg uit hun bed, maar de aanmoedigingen zijn er niet minder om.

Proosten

Al dobberend, kilometer voor kilometer komt de kleine vloot steeds dichter in de buurt van Klein Curaçao. ,,Ik kan de vuurtoren al zien”, roept Roan vanaf zijn board terwijl er een cameravliegtuig over zijn hoofd scheert. De laatste loodjes zijn aangebroken, het doel is in zicht. ,,Die laatste twee uurtjes waren toch wel zwaar”, zegt ook Roan op het witte strand van Klein Curaçao. Kratten bier gaan van boord richting strand en de, inmiddels aanwezige en uitbundige menigte proost samen met de helden op de fantastische prestatie.

Instructies

SUP staat voor Stand Up Paddle en is ontstaan op Hawaii. Surfleraren stonden op hun board met een peddel om bij hun leerlingen te kunnen blijven en zo instructies te geven en het overzicht te houden. In de 60er jaren gebruikten de Waikiki beach boys deze techniek om zo foto’s te maken van surfende toeristen. Jezelf staand op een surfboard voortbewegen door middel van een peddel is inmiddels over de hele wereld een steeds sneller groeiende sport.