1025251
Binnenland

Brein achter kunstroof opgepakt

De tweede hoofdverdachte van de geruchtmakende kunstroof in Rotterdam is vrijdagochtend opgepakt in Engeland. De Roemeense justitie ziet hem als ’het brein’ achter de roof.

Dat heeft de Roemeense televisiezender Realitatea TV vrijdag gemeld.

Het gaat om Adrian Procop, die ervan verdacht wordt dat hij samen met Radu Dogaru de kunstroof in de Kunsthal heeft gepleegd. Hij is na de roof meteen gevlucht en vanaf dat moment voortvluchtig geweest.

Veroordeeld

Dogaru werd vorige week net als zijn handlanger Eugen Darie veroordeeld tot 6 jaar en 8 maanden celstraf voor hun aandeel in de schilderijenroof uit de Rotterdamse Kunsthal in oktober vorig jaar. Dogaru haalde de zeven doeken uit het museum, samen met Procop. Darie vervoerde ze naar Roemenië. De twee veroordeelden zijn inmiddels in hoger beroep gegaan. Ook het Openbaar Ministerie vecht het vonnis aan.

Drie andere handlangers staan ook terecht in de Roemeense hoofdstad Boekarest. De enige verdachte die nog niet voor de rechter heeft gestaan, was Procop.

Dogaru en Procop wordt de feitelijke inbraak en diefstal ten laste gelegd. Mihai Alexandru Bitu legde de doeken in de auto en zorgde voor het vervoer in Nederland. Maar hij stelt dat hij niet wist wat het precies was. Eugen Darie heeft toegegeven dat hij de doeken naar Roemenië vervoerde en er daar mee rondreed. Dogaru zou hem gezegd hebben dat de schilderijen vals waren. Petre Condrat, assistent van een zakenman en multimiljonair in Roemenië, moet een koper vinden voor de werken maar dat lukt niet. Olga Dogaru, de moeder van de hoofdverdachte die enkele gestolen doeken zou hebben verbrand in haar kachel, zegt dat ze onschuldig is. Een bekentenis trok ze later in.

Spoorloos

Procop is een jeugdvriend van Dogaru en eveneens afkomstig uit het in Oost-Roemenië gelegen dorpje Carcaliu. Hij werd al op 16 november vorig jaar als maatje van Dogaru in Rotterdam aangehouden door de politie. Hij werd toen getraceerd omdat hij via een onbeveiligde internetverbinding films aan het downloaden was. Na verhoor liet de politie Procop echter gaan, omdat hij niet als één van de dieven geïdentificeerd kon worden. Direct na de eerste drie arrestaties verdween Procop. Hij zou het laatst in Italië gezien zijn, samen met zijn vader.

Dit voorjaar bleek dat Procop waarschijnlijk een hoofdrol had vervuld en werd er een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Donderdag kwam er volgens de Roemeense tv een bericht van Interpol uit Manchester dat Procop was gearresteerd.

De schilderijen zijn nog spoorloos.