Nieuws/Binnenland
1025284
Binnenland

Luchtbrug voor advocaten in Mali

Om te voorkomen dat militairen bij hun risicovolle missie in Mali in juridische problemen komen, moet Defensie hun onmiddellijk na elk schietincident toegang geven tot een advocaat. Dat zegt advocaat militaire zaken Sébas Diekstra.

Om te voorkomen dat militairen zich bij hun risicovolle missie in Mali juridisch in de nesten werken, moet Defensie hen onmiddellijk na elk schietincident toegang geven tot een advocaat.

Als de gevaarlijke missie over enkele weken begint, moet er een piketregeling zijn waarbij in Nederland 24 uur per dag een raadsman paraat staat die individuele militairen meteen na vuurgevechten contacten telefonisch advies kan geven. Na dit consult dient de advocaat door Defensie naar Afrika te worden gevlogen om de betrokkene bij te staan. Dit bepleit advocaat militaire zaken Sébas Diekstra.

Zijn collega Geert-Jan Knoops, die eerder marinier Eric O. verdedigde die werd vervolgd vanwege een schietincident in Irak, adviseert om bij onderzoeken naar vermeende misstanden de mobiele rechtbank in te vliegen. „Deze ’reizende krijgsraad’, compleet met een officier van justitie, drie rechters en een advocaat, allen reservisten, kan de zaak dan ter plekke afhandelen. „Daarmee wordt ook de militaire kamer van de rechtbank Arnhem ontlast”, aldus de strafpleiter.

Hiaten

Beide raadslieden menen dat er hiaten zitten in de rechtsbescherming van militairen na gevechtscontacten met de vijand. „De Koninklijke Marechaussee hoort hen na elk voorval in principe als getuige. Die verklaringen kunnen later belastend zijn indien de militair als verdachte wordt aangemerkt. Dat is onwenselijk”, aldus Diekstra. Advocaat Knoops meent samen met hem dat een militair nog voor zijn getuigenverklaring bij de marechaussee een advocaat moet kunnen raadplegen.

Eerdere missies tonen aan dat justitie militairen op missies zeer kritisch volgt. Naast de in vrijspraak geëindigde vervolging van marinier Eric O., gelastte onlangs het Haagse gerechtshof dat militairen van het marineschip Tromp moeten worden gehoord na een klacht over mishandeling van een 11-jarige Somalische piratenjongen.

Voorzitter Ruud Vermeulen van de officierenkoepel GOV/ MHB ziet weinig in de ’advocatenluchtbrug’ naar Mali. „Het moet wel werkbaar blijven. Als we bij elke schotenwisseling in Afghanistan een raadsman op het vliegtuig hadden gezet, was die beroepsgroep daarmee flink aan het werk gehouden”, aldus de generaal b.d.