Nieuws
1025321
Nieuws

Slideshow

Nelson Mandela's vrouwen

Nelson Mandela is op 95-jarige leeftijd overleden. De oud-president en apartheidsstrijder stapte drie keer in het huwelijksbootje en zette zes kinderen op de wereld. Wij hebben de belangrijkste vrouwen in zijn leven op een rij gezet.

Evelyn Ntoko Mase

Evelyn Ntoko Mase werd in 1922 geboren in Johannesburg. Als student verpleegkunde liep ze Nelson Mandela tegen het lijf. Het koppel trouwde op 5 oktober 1944 en kregen samen vier kinderen: twee zoons (Madiba Themkile en Makgatho) en twee dochters (allebei Makaziwe genaamd). Het huwelijk met Evelyn strandde in 1957. Ze droeg de naam Mandela tot ze hertrouwde met zakenman Simon Rakeepil. In 2004 overleed Evelyn op 81-jarige leeftijd.

Makaziwe

De eerste dochter van Mandela en zijn vrouw Evelyn werd geboren in 1948. Het meisje overleed na negen maanden.

Makaziwe

In 1954 werd de tweede dochter van Mandela en Evelyn verwelkomd. Het meisje werd vernoemd naar haar overleden zus. Makaziwe was tien jaar toen haar vader achter de tralies verdween. De oudste dochter van Mandela bracht onlangs een wijnmerk op de markt.

Nomzamo Winifred Madikizela

Nelson Mandela huwde voor de tweede keer in 1958 met Winnie, de eerste zwarte sociale werkster in Johannesburg, die voor dezelfde idealen streed als Mandela. Uit dit huwelijk werden twee dochters geboren: Zenani en Zindziswa. Kort na Mandela's vrijlating in 1992, ging het stel uit elkaar. Ze bleven wel bevriend.

Zenani

Zenani is de eerste dochter uit het huwelijk van Mandela en zijn ex-vrouw Winnie. Ze werd geboren op 4 februari 1958 en was nog maar een kind toen Mandela in de gevangenis belandde. Zenani studeerde wetenschappen aan de Universiteit van Boston en werd onlangs benoemd als ambassadeur in Argentinië. De zakenvrouw trouwde met een lid van de Koninklijke familie van Swaziland, maar scheidde later van hem.

Zindziswa

‘Zindzi’, zoals de vierde dochter van Nelson Mandela ook wel wordt genoemd, werd geboren in december 1960. Ze was nog maar achttien maanden oud toen haar vader gevangen werd genomen. Pas op haar veertiende kon ze hem voor het eerst weer in zijn ogen kijken. De inmiddels 52-jarige Zindzi is moeder van vier kinderen van vier verschillende vaders.

Graça Machel

Graça Machel werd geboren op het platteland van Mozambique. Ze ontsnapte aan de armoede door aan de Universiteit van Lissabon moderne talen te studeren. Na de onafhankelijkheid werd Graça de eerste minister van onderwijs en trouwde ze met Samora Machel, de nieuwe president. Graça werd weduwe toen Samora om het leven kwam tijdens een vliegramp. Een aantal jaar later ontmoette Graça Nelson Mandela. De twee bezegelde hun liefde met een huwelijk op de 80e verjaardag van Mandela.

Zenani Mandela

Nelson Mandela verzamelde tijdens zijn leven zestien kleinkinderen en veertien achterkleinkinderen. Hij was dol op zijn kroost en de dood van zijn achterkleindochter Zenani Mandela kwam dan ook als een klap. Het meisje overleed op 13-jarige leeftijd tijdens een auto-ongeluk.