Nieuws/Binnenland
1025331
Binnenland

Waterstanden minder hoog

Bij de komende hoogwatercyclus, vrijdagmiddag en -avond, zullen de waterstanden langs de Nederlandse kust waarschijnlijk niet meer zo hoog uitkomen als de afgelopen nacht. Dat heeft een woordvoerder van Rijkswaterstaat gezegd. Hij houdt een kleine slag om de arm, omdat het vooral in het noordelijk kustgebied nog steeds hard waait en het zeewater kan worden opgestuwd.

De nieuwe hoogwatercyclus begint vrijdagmiddag in het zuidwesten van Nederland en trekt langs de kust naar het noorden. In Noord-Holland, Friesland en Groningen trekt de huidige hoogwatergolf in de loop van de ochtend voorbij.

Nergens werd een recordwaterstand gemeten, al kwam het op sommige plaatsen wel dicht in de buurt. Zo werd in Hoek van Holland een peil van 3,01 meter boven NAP gemeten, de hoogste stand sinds de stormvloed van 1953. In Vlissingen kwam het water tot 3,99 meter boven NAP, 4 centimeter onder de recordstand van 1976. In Delfzijl steeg de waterstand tot 4,82 meter boven NAP, één centimeter lager dan tijdens de najaarsstorm van 2006.